Fôring

Fôring av hunder, og da spesielt små hunder, er et helt studium. Her er det du som hundeeier som har både makt og myndighet til å ødelegge en hund totalt, ja, til å forkorte livet dens, til å få den til å halte i ung alder, gi den pelskløe, dårlige tenner og ofte veterinærbesøk. Her kommer litt om hva du skal gjøre og hva du ikke skal gjøre med hensyn til fôring.

Valpene våre er nå vant til å få mat tre ganger om dagen, morgen, middag og kveld. Vi fôrer med Eukanuba. Til å begynne med får valpene Eukanuba valpefôr. Senere, når valpene er ca. 3 måneder gamle, går vi over til Eukanuba junior. Fra de er ca. 8 måneder får de en blanding av Eukanuba Regular og Eukanuba Premium. Eukanuba er et fôr som nok er dyrere i innkjøp, men det blir alikevel ikke dyrere i bruk. Det er fordi det skal så små mengder til av fôret sammenlignet med mange andre billigere fôrtyper. Alle våre hunder er vokst opp på Eukanuba, og vi har aldri hatt problem med pels eller kløe på hundene.

Det er viktig at man ikke gir noe ekstra tilskudd til fôret. Alt det hunden trenger får den i et anerkjent fôr, så dyre spesialprodukter er helt unødvendige.

La ikke hunden få aparte meninger om mat, slik at den blir en matvegrer i ung alder. Slike skal bare ha spesiell mat og godterier. La tørrfôret til valpen svelle i lunkent vann (varmt vann ødelegger B-vitaminene) i 15 – 20 minutter.La hunden få ro til å spise, og spiser den ikke innen en halv time; ta maten vekk et par timer og prøv igjen. Den vil spise når den er sulten.

Dersom du bytter fôrtype, så la det gå gradvis, dette fordi bakteriefloraen i tarmen blir endret, og fordøyelsen blir vanskeliggjort. Ta ¼ nytt fôr sammen med ¾ av det andre fôret og endre forholdet over en uke til du kun fôrer på nytt fôr.

Velger du å gi matrester, bruk da forholdet ¼ med matrester og ¾ med fullfôr. Gi aldri hunden krydderholdig mat, rå eggehvite, søt melk og bein som kan splintres. Gi heller ikke tørrfisk, det fører som regel til overdose med protein. Dette kan gi allergi med kløe.

wpe6.jpg (23566 byte)

La valpen få mat på noenlunde faste tider, på faste steder og i samme skål. Skålen skal rengjøres for matrester hver gang. Det skal alltid stå friskt vann framme. Må du gi et melkeprodukt, så gi skummet kulturmelk eller yoghurt. Skal du gi hunden bein, så velg store margbein eller knoker av storfe, slik at de kan få gnage og trimme tenner. (Det kan være lurt å gi et skikkelig bein til valpen i forbindelse med tannfellingen).

Vær ikke bekymret om den lille valpen ikke kaster seg over hundefôret. Gi den små porsjoner og gi ikke godbiter. Da har du tapt, og du vil siden ha problem med en valp med dårlige matvaner. En fet valp blir lettere syk, dorsk og sløv.

Vær også klar over at hunder er like store individualister som oss mennesker i matveien. Noen liker mat og må passes på, andre spiser mindre eller har bedre forbrenning. Får du problem, så er vi som oppdrettere alltid rede til å hjelpe deg.

Kun i spesielle tilfeller som sykdom, drektighet, diegiving etc. er det behov for spesiell fôring. Derfor er vårt råd til deg at du bruker et anerkjent tørrfôr og holder deg til dette.

Til slutt bare en oppfordring og bønn: Hold hunden slank ! Overflødig vekt skader skjelett og leddbånd.