Rasestandard

Hjemland                                                              

Frankrike / Belgia            

Helhetsinntrykk           

Papillon / phalène er en liten kontinental dvergspaniel med en normal og harmonisk bygning , med rikelig pels og passelig langt snuteparti ( som er kortere enn skallen ) . Den er edel og elegant og skal virke oppvakt i sin opptreden , den skal ha en stolt holdning og frie elegante bevegelser.Kroppen ( målt fra brystbenspissen til sittebensknuten ) er litt lenger enn mankehøyden . Hunden får ikke virke høybent eller luftig .

Hode

De forskjellige delene av hodet skal stå i proporsjon til hverandre . Hodet som helhet skal være betraktelig lettere og kortere enn hos de middels store spanielrasene . Sett forfra og fra siden skal skallen være noe rundet mellom ørene , og viser i blant en antydning til midtfure .

Snutepartiet er kortere enn skallen og avsmalnende mot snutespissen , pent avrundet og skal ikke ha for flate sider . Snutepartiet får ikke være oppsvingt og neseryggen skal være rett . Stoppen skal være godt markert, noe mindre markert på større hunder enn hos mindre som har en tydelig markert stopp , som uansett ikke får vise en tverr brytning . Nesebrusken skal være sort , liten , avrundet og ubetydelig flat på toppen .

Leppene skal være meget godt pigmentert , tynne og stramme . Tungen får ikke synes når munnen er lukket . Om den permanent gjør det , eller ikke forsvinner ved berøring av fingeren , er dette en feil .

Øyne

Øynene skal være ganske store , meget brede mandelformede og ikke utstående . De skal være lavt plassert på linje med stoppen . De skal være mørke og uttrykksfulle med godt pigmenterte øyelokksrender .

Ører

Ørelappene skal være ganske tynne , men ha tilstrekkelig styrke til å fastholde ørenes korrekte posisjon . For papillon såvel som for phalène får ikke ørebrusken slutte i en for overdreven spiss ( undersøkes ved å føle med hendene ). Ørene skal være ansatt ganske langt bak på hodet og tilstrekkelig bredt fra hverandre til at den noe rundete skallen fremtrer .

Phalène : Hengende ører :

Hvilende er ørende høyt ansatt , betraktelig over øyelinjen . De bæres hengende , men er svært mobile . De er dekket med bølgende pels som kan bli svært lang og bidrar til phalènens tiltalende utseende .

Papillon : Stående ører :

Ørene er høyt ansatt med store åpne øremussler . De bæres mot siden og skrått oppover slik at de danner en vinkel på omtrent 45 grader i forhold til hodet . Under ingen omstendighet får ørene være rett oppoverstående og minne om pomeranianører . Dette regnes som en meget alvorlig feil. Innsiden av øret er dekket med silkeaktig bølgete pels som rekker noe utenfor ørets kant . Utsiden av øret er dekket med lange , silkeaktige pelsfrynser som går betydelig utenfor ørekanten.

Krysninger mellom variantene resulterer ofte i halvt reiste ører med hengende ørespisser , noe som regnes som en alvorlig feil .

Bitt

Saksebitt . Sterke og jevnt plasserte tenner .

Hals

Halsen skal ha middels lengde med antydning til bøyd nakkelinje .

Forlemmer

Skulder og overarm skal være velutviklete og av samme lengde , normalt vinklet og faste . Forbena skal være rette med ganske fin benstamme . Sett fra siden er mellomhåndens vinkling ubetydelig . Sett forfra skal bena være rette og parallelle .

Kropp

Brystkassen skal være bred og dyp . Brystkassens omkrets målt mellom de to siste ribbena skal omtrent tilsvare mankehøyden . Ribbena skal være godt buede . Overlinjen må ikke bli for kort , og heller ikke for rund eller svai .Lenden skal være sterk og lett buet.Buklinjen skal være noe oppsvingt.

Baklemmer

Bakbena skal være normalt vinklet sett bakfra . Sett bakfra skal bena være rette og parallelle .

Poter

Potene skal være ganske lange ( harepoter ) , og godt hvilende på tredeputene . Neglene skal være sterke og ideelt sett være sorte .Brune og hvite hunder kan være noe lysere i pigmentet ( hvite negler regnes ikke som en feil hos helhvite hunder eller hunder med hvite poter så lenge hunden ellers er velpigmentert ) .

Tærne er tynne med velutviklete tredeputer og frynser med tynt langt hår mellom tærne som ofte er lenger enn poten .

Hale

Halen skal være høyt ansatt , ganske lang og rikelig dekket med lang pels som faller ned til alle sider . Når hunden er oppmerksom bæres halen godt bøyd innover ryggen . Halespissen får såvidt berøre ryggen, men halen får aldri være ringlet eller ligge flatt innover ryggen .

Bevegelser

Bevegelsene skal være stolte , frie , ledige og elegante .

Pels

Pelsen er rikelig , skinnende og bølgete ( ikke krøllete ) og uten underull . Hårstråene i seg selv er ikke bløte , men heller spenstige med en silkeaktig pelsstruktur. Pelsen ligger flatt til kroppen og med forholdsvis fin struktur , meget svakt bølget . Som helhet minner pelsen om den engelske dvergspanielens og er helt forskjellig fra pekingeserens . Den skal på ingen måte minne om en pomeranians pels . Pelsen er kort og glatt på hodet , forsiden av forbena og fra haseleddet og ned. Pelsen har middels lengde på kroppen og er lenger rundt halsen , hvor den lager en mân som elegant flyter nedover brystet . Ørene og baksiden av forbena har beheng , og likeså lårenes bakside , såkalte bukser . Det kan finnes smale pelsfrynser mellom tærne så lenge de ikke medvirker til at poten virker klumpete , men isteden bidrar til å forfine den gjennom sin forlengning . Pelsen på hunder med meget god pelskondisjon har en lengde på 7,5cm på manken og 15 cm på pelsen på halen .

Farge

Grunnfargen på kropp og ben skal være hvit med flekker av hvilken som helst farge , men den hvite grunnfargen skal dominere . Hvis hvit farge er dominerende på hodet , regnes dette som en feil . Hvit farge på hodet i form av et mer eller mindre bredt bliss og eventuelt nesebånd regnes som særlig attraktivt. Uansett så skal lepper , øyelokksrender og nesebrusk være godt pigmentert.

Størrelse

Omtrent 28 cm i mankehøyde .

Vekten angis i to varianter :

  1. Under 2,5 kg for hanner og tisper .

  2.  Fra 2,5 til 4,5 kg for hanner , og fra 2,5 til 5 kg for tisper.

Minimumsvekt er 1,5 kg.

Feil

Flat skalle , eplehode , kuplet skalle som hos den engelske dvergspanielen .For svak eller for kraftig markert stopp . Konkav eller konveks neserygg .

Små , utstående , for runde eller for lyse øyne .Intet hvitt får synes i øynene når hunden ser rett fram .

Annen farge enn svart på nesebrusken . Pigmentløse flekker på lepper og øyelokksrender .

Overbitt eller ( verre ) underbitt .

Krokete forben , krokete mellomhender . Bakben som sett bakfra avviker fra de parallelle linjene ved kneledd , haseledd eller poter . Svak bakpart .

Utad - eller innaddreide poter . Negler som ikke berører marken . Sporer på bakbena er uønsket og regnes som en mindre skjønnhetsplett .

En ringlet hale eller en hale som ligger flatt innover ryggen , eller som henger ned på den ene siden . Det bemerkes at dette gjelder selve halen og ikke pelsen som p.g.a. sin lengde faller ned på begge sider .

Pels som er tynn , bløt eller flagrende , som stritter ut fra kroppen , er ullen eller har underpels , som tyder på innkrysning av pomeranian .

Karpelend eller svai lend .

Diskvalifiserende feil

Kjøttfarget nesebrusk eller flekker .

Markert over - eller underbitt , slik at fortennene ikke berører hverandre .

Lam , eller til stadig synlig tunge når munnen er lukket .