Stell av papillon / phalène

Tenner                                                       

Når valpen er ca. 4 mnd. gammel, begynner den å få de blivende tennene. Det går som regel uten problem, men en må følge med. Det hender at spesielt hjørnetennene kommer dobbelt, det vil si at de gamle tennene ikke faller ut. Da må de gamle tennene trekkes ut under bedøvelse av en veterinær. For å hjelpe på tannfellingen er det lurt å gi valpen noe hardt å gnage på, for eksempel en kokt okseknoke.

Miniatyrhunder blir ofte plaget med tannstein. Den må fjernes, ellers vil det sette seg betennelse i tannkjøttet. Du kan bruke en tannskrape selv, eller ta hunden med til en dyrlege som har ultralydsapparat for å fjerne belegget. Det siste er nok å foretrekke. Hvis en venner hunden til å få tennene pusset fra den er valp, så vil denne tannpussen medvirke til at det danner seg lite tannstein, og en trenger kanskje ikke til veterinær i det hele tatt. For å forhindre tannstein kan en også bruke Hibitane munnskyllevann. Ta litt på en bomullsdott og vask over tennene til hunden 2 – 3 ganger i uka. Hibitane selges uten resept på apotek.

Pels

En papillon/phalène hører heldigvis ikke til trimmerasene; de hundene som krever regelmessig pelsklipp. Men et hårfritt hus vil vi ikke love deg. Pelsen på en papillon/phalène er meget lettstelt. En lett gjennombørsting noen ganger i uka er som regel nok. Men en må passe på bak ørene. Der blir det ofte floker som må kammes ut. Bruk en stålkam og en børste med naturbust.

Pelsen er meget selvrensende, det er derfor ikke nødvendig å bade hunden så ofte. Når du bader den, bruk da en sjampo som er beregnet på hunder. Tørk pelsen grundig, gjerne med en hårtørrer, før hunden slippes ut etter badet.

På potene skal det klippes forsiktig mellom tredeputene. På oversiden av poten skal håret vokse i en spiss som må stusses når den blir for lang. Helhetsinntrykket av føttene skal være lett og elegant. På bakføttene skal pelsen være kort fra hasen og ned. Klipp pelsen der hvis den blir for lang.

   

Klør – ører – øyne

Klørne må klippes regelmessig, ca. en gang i måneden. De klippes nesten helt inn til pulpen. Det går godt an å bruke en vanlig stor negleklipper til klippingen.

I forbindelse med kloklippingen kan det være lurt å se over ørene med det samme. Bruk en vattpinne og vask det ytre øret forsiktig.

Øynene til papillon/phalène kan ofte bli rennende. Dette kan blant annet skyldes det at hunden får hår i øynene som irriterer. Vask forsiktig med øyenvann.