Sykdommer og parasitter

La oss ta det med parasitter først

Flått kan lett sette seg fast på hunder etter en tur i skog og mark, ja, også fra hagen. De kan gi infeksjoner og må fjernes. En flått velger steder på hunden med liten pels, for eksempel hode og mage. Gå over hunden etter en tur i skogen og se etter om den har fått flått på seg. Det finnes en spesiell "klo" til å fjerne flått med i handelen. Det går også godt an å ta et tak i flåtten, vri den forsiktig rundt og dra den ut. Det er bare det at en ofte risikerer at hodedelen kan bli sittende igjen, og hunden kan få en infeksjon hvis en ikke er klar over dette. Det finnes også et middel å få kjøpt på apoteket som motvirker at flåtten setter seg fast.

Lus i pelsen er heller ikke så uvanlig hos hunder. Dette får de spesielt når de er i nærkontakt med andre hunder som har lus. Lusene oppdages vanligvis ved at hunden klør seg ekstra mye. Lusene er et par mm lange, noe langstrakte og brunrøde eller grålige. Hundelus går ikke på mennesker.

Tidligere var det litt av et styr hvis en hadde fått lus på hundene, men nå er det kommet et middel som det er lettvint å bruke. Veterinæren skriver ut resept på dette.

http://home.online.no/~ehognes/petbar.gif

Hundelopper er forholdsvis uvanlig, men med en mild vinter kan en få bry med ekornlopper og fuglelopper. Disse loppene kan hunden få på seg ved å gå i skogen. Loppene kan leve på hunden i kortere eller lengre tid, og de går også på mennesker. I motsetning til pelslus kan lopper leve lenge utenfor vertsdyret, derfor må hundens liggeplass(er) nøye rengjøres. ( I praksis hele huset ! )

Spolorm er den mest vanlige parasitten hos hunder. Valpene kan være født med spolorm, eller de kan ha blitt smittet av andre hunder. Spolormen kan bli 10 – 18 cm lang, og er så absolutt synbar i hundens avføring. Ellers er det både hakeorm, piskeorm og bendelorm å vokte seg for, men disse parasittene er relativt sjeldnere.

Vi gir alle våre hunder ormekur høst og vår. Her i vårt oppdrett har vi aldri hatt spolorm, verken på voksne eller valper.

Av andre mer spesielle parasitter er forskjellige typer midd, så som øremidd, skabbmidd og hårsekkmidd. Midd er så små at de kan være vanskelige å bekjempe. Papillon/phalène er ikke spesielt plaget med midd, men en skal alltid være på vakt.

Litt om de vanligste sykdommene :

Oppkast og diaré

Hunder reagerer lett på dårlig eller fet mat og for mye mat, med oppkast og løs mage. Det er en naturlig reaksjon hos hunden, men dersom dette vedvarer, eller hunden synes utilpass, bør den ha spesiell kost :

Begynn med å fjerne all mat unntatt friskt, kokt vann. For at hunden skal få næringssalter, kan en til 3 liter vann tilsette følgende: 6 ss druesukker eller honning, 1 ss natron og 1 ss salt. Ha også et alternativ med rent, kokt vann. Fasten bør vare 12 – 24 timer. Gi bare litt væske om gangen. Gi deretter noe av dette: Kokt, avsilt havresuppe, ris og gulrøtter som er most godt sammen, magert kjøtt eller fisk, fiskeboller, kylling etc.

Dersom hunden er slapp, har feber, blod i avføring eller urin, så skal veterinær kontaktes.

Forgiftninger

Spesielt valper og unghunder kan finne på å spise på alt mulig. Pass på malingsrester og rester av gulvbelegg. Frostvæske, spylevæske etc. er også farlige for valpen. Det samme er maurgift, rottegift og plantevernmidler.

Har hunden fått i seg syrer, vaskemidler eller parafin, skal den IKKE brekke seg. Gi den olivenolje og bring den til veterinær hurtigst mulig.

Vi tar ikke med noe mer om sykdommer i dette heftet. Skulle hunden bli syk, er det ikke lurt å vente med å kontakte veterinæren. Det kan være en bagatell, men en vet jo aldri.

 

   http://home.online.no/~ehognes/petbackbut.gif                    http://home.online.no/~ehognes/petlinksbut.gif

http://home.online.no/~ehognes/Links.jpg