Velkommen som papillon / phalène-eier

Dere overtar nå ansvaret for en 8 uker gammel valp. Vi har fra den ble født og i de 8 ukene den har levd, lært den at mennesker, og lukten av mennesker, betyr mat, trygghet, godhet og varme. Den har fått vokse opp innen en flokk. Dette har gitt valpen den tryggheten en flokk gir. Hundeflokken har vært med og oppdratt valpene. Moren har de første tre ukene passet valpene alene, men vi har, helt fra de var nyfødt, tatt i de for å venne dem til mennesker og til å bli preget på mennesker.

Hunden skal akkurat som mennesker gjennom flere livsfaser. I tiden fra de er tre uker og fram til sju – åtte ukers alder gjennomgår det som adferdsforskere kaller for pregningsfasen. Her avgjøres det ugjenkallelig om valpene skal kunne få et godt, tillitsfullt og fornuftig forhold til oss mennesker. Det som skjer i pregningsfasen er at valpen har daglig kontakt med mennesker, mennesker som snuser på dem, tar på dem og snakker vennlig til dem. Hvis vi ikke gjør denne pregning mot mennesker, vil valpen vokse opp uten at en vil vinne dens fortrolighet senere.

Det er en oppdretters ansvar at valpene blir riktig preget, og vi håper at vi har gjort en tilfredsstillende jobb. Valpen har gjennom sine kullsøsken lært seg "kampleker" og respekt for sine artsfrender. En hund er et flokkdyr i motsetning til en katt. Den er avhengig av flokken for å nedlegge et bytte. Derfor har hunden i sin natur signaler om overgivelse ved at de legger seg på rygg og blotter hals og mage. Dette er tegn som skal forhindre at flokkens jaktevne blir redusert ved bittskader.

Hos oss har de voksne hundene, med sjefstispen i spissen, foretatt både opplæring og avstraffelse. En voksen hund i en familie vil føle at den er en del av flokken, og vil delta i oppdragelsen av mindreårige, da disse fra hundens side blir betraktet som valper. Her må en passe på, for hunden vil straffe barnet dersom det går over streken, først med advarende knurring, til slutt med å bite. En hund vil normalt ikke bite, den vil først snappe i luften og kun bite i en altfor truende situasjon. Vær derfor på vakt med små barn, de har stor kraft i hendene sine til å holde hunden fast, og de forstår ikke hundens signaler, og blir bitt. Hunden har kun utført sin rolle som oppdrager, og den vil føle en avstraffelse for bittet som urettferdig. "Jeg gjorde jo bare jobben min. Hvorfor skal jeg straffes?"

Som dere skjønner er det et stort ansvar å oppdrette en hund frem til levering, og det er et like stort ansvar for valpekjøperen å sette seg inn i hvordan en hund tenker og oppfører seg innen en flokk. Og det er flokkledere dere nå er.

Hva har så vi lært valpen? Vi har ikke preget noe navn på den, men den har lært å komme når et menneske snakker til den. Vi har trent den litt på å stå på et bord, og den lar oss (litt motvillig) få se på tennene. Vi har klippet klørne og så vidt gjort den kjent med børsting av pelsen, men vi har ikke fått den stueren, og vi har heller ikke gått inn for det. Enhver hund som bor sammen med mennesker vil etter en tid lære seg renslighet.

I starten vil valpen gjøre sitt fornødne inne, både titt og ofte. Bruk aldri vaskemiddel som inneholder salmiakk til å vaske med, det gir bare bedre markering. Bruk heller litt klorin i vaskevannet for å fjerne luktsporet. Pass på at valpen tas med ut, og helst til samme sted, såsnart den våkner etter en hvil. Hunder som har ligget og hvilt vil alltid tisse når de våkner. Pass på ikke å skremme valpen, den trenger tid til å forstå hva vi mener. Bruk derfor litt tid på å lære valpen renslighet.

Valpen skal nå lære seg sosial atferd med sin nye flokk. Den vil være lærevillig, og det viktigste nå er å lære den "KOM", og å få den renslig. Sosialiseringsfasen strekker seg fra ca. 8 – 12 uker. Uforsiktig omgang med for eksempel småbarn kan ødelegge en hunds forhold til disse for resten av livet. Særlig gjelder dette valper av små raser som lett kan bæres……………og slippes.

Valpen skal nå preges i større grad på bestemte mennesker, lære å lystre navnet sitt og en rekke andre oppgaver. En papillon/phalène skal ha en fast, men kjærlig oppdragelse. Valpen må settes på plass når den har gjort noe galt og vi tar den på fersk gjerning.Hvis ikke, vil den ofte bli "herre" i huset, og det er ikke av det gode. Det er du som er sjefen, ikke hunden.

Papillon/phalène er en meget lettlært rase, og mange hunder har gjort det bra i lydighetsringen eller i agility. Den første lydighetschampion i Sverige var en papillon. Det finnes også en papillon som er godkjent som redningshund, så selv om de er små, så klarer de seg meget bra på de fleste områder.

Valpen har behov for en fast liggeplass så snart den har kommet i hus. Liggeplassen skal være passe varm og trekkfri. Den bør heller ikke ligge altfor isolert fra familien. Valpen er selskapssyk og vil være der menneskene er. Valpen skal ikke forstyrres på liggeplassen. Det er dens fristed. Valper og unghunder har et stort søvnbehov, og de skal ha ro når de trenger det. Vi bruker et stort transportbur til våre valper. Der går de og legger seg når de vil være i fred. Kjøper dere et bur, så kan det med fordel brukes som hundens fristed.

En papillon/phalène skal aldri tas i forbeina som en katt. Når du skal løfte opp valpen, så pass på at du har et godt tak om kroppen ved å ta under den slik at valpen hviler på armen din og du har hånden mellom forbeina. Sikre taket med å holde bakparten med den andre hånden. Hold godt fast. Den kan plutselig begynne å vri på seg og kaste seg ut av armene dine.

Hunder skal løftes og bæres minst mulig. La valpen få bruke de 4 utstikkerne den har under kroppen. Den har fått fire bein for å bruke dem. Hunden kan ofte sitte i ro på fanget, for så plutselig hoppe ned. Prøver du da å ta hunden, kan resultatet bli at hoppretningen endres og hunden får ødelagt nedslaget. Det kan i verste fall føre til beinbrudd. Et beinbrudd behøver absolutt ikke bety avlivning. Det viktigste er å få hunden under behandling så snart som mulig. Problem oppstår dersom bruddet er i leddet eller at det er vanskelig å få stivet av foten, slik at trykkskader og skjevhet oppstår.

 

Ved beinbrudd: Søk veterinær uansett tid på døgnet, og få foten i bandasje. Velg en smådyrsklinikk om mulig.